PANCHANGAM - HİNT  TAKVİMİ   VE    KULLANILMASI
 

 

OLUMLU  ZAMAN  (MUHURTAM)   HESAPLANMASI

 

 

VEDİC  SİSTEMİNDE   OLUMLU  ZAMAN    HESAPLANMASINDA   PANCHANGAM   YANİ  HİNDU   TAKVİMİ   ÇOK   ÖNEMLİDİR  VE  ASTROLOJİ'DE   SEÇKİN   BİR  YERİ  VARDIR

 

 

Bu bölümde Panchangam adı ile bilinen Hint Takvimini ve nasıl kullanılması gerektiği açıklanmaktadır. Bu konu daha geniş olarak Vedic CD 2010 sürümü içinde yer almaktadır. Bu sayfada Panchangam konusunda astroloji okurlarının bilmeleri gereken temel konular yazılmıştır. Astroloji'de "iyi zaman" veya "Olumlu zaman" ne demektir ? Bir işe başlarken veya bir projeyi gerçekleştirirken olgunlaşan zaman içinde talihimizi destekleyen zaman demektir. Buna bir örnek vereceğim. Bir araba satın almak istiyorum veya evlenmek için düğün zamanını seçmek isteyen bir genç kız var diyelim. Böyle yaşam olayları için doğum horoskopunda belirli işaretler olacaktır. Oysa bazı yaşam olayları sadece bizi değil eşimizi, ailemizi hatta dostlarımızı etkiler. Bunun için seçilecek uygulama zamanı kozmik enerjilerin en verimli olacağı  ve olgunlaşan zamanın en iyi meyvesini vereceği zaman bulunmalıdır. Hint astrolojisinde böyle  bir zaman için "Muhurtham" adı verilir.

 

Muhurtham

 

Panchamgam veya Hint Takvimi evlilik, yeni proje, girişim, yolculuk ve diğer serenomiler yani Muhurtham için kullanılır.  Evlilik muhurtham ve diğer olumlu günler Panchamgam’dan bulunan genel iyi günler olacaktır. Bunun sadece sizin için iyi zaman olduğu anlamı yoktur.  Bu günün sizin yıldızınız için iyi olduğunu araştırmalısınız. Yeni bir eve taşınma durumunda Güneş ve Ay’ın mevkilerinin evin kapısının yönü ile bağlantıları da önemlidir. Bu bakımdan  sadece olumlu veya iyi zamanı aramak yeterli olmayabilir.

 

Muhurtham Panchangam’a bağlıdır ve bunlar beş  organdan oluşur : Tithi, Vaar, Nakshatra, Yoga, Karana. Bunlara ek olarak Güneş ve Ay günü isimlerine bağlıdır. Bazı büyük kutlamalar Güneş takvimine ve Graha pravesha ve diğer muhurtham’lar Ay takvimine göre hazırlanır.

 

Talihli veya olumlu zamanın bulunması Hindistan dışında yaşayanlar için Hint takvimi kullanılarak yapılmaz. Olumlu günü bulunca aynı gün içinde en iyi zamanı bulmak gerekir. Bu zamanın bulunması  hora, rahu kalam, Lagna (Yükselen) Chogadia ve diğer faktörler kullanılarak bulunur. Chogadia günün uğurlu veya kötü zamanlarının belirlenmesidir. İyi bir gün belirlenmesi yeterli değildir. gün içinde de olumlu zaman bulunmalıdır. En fazla yapılan pratik  sthira lagna, vrishabrai simha, vrischika, kumbha lagna kullanılmasıdır. Hora, rahu kalam ve Lagna daima yaşanan yerin güneş doğuşuna bağlıdır. Yani Hindistan için değer alınmaz.  Örneğin Güneş daima  gün doğuşu haritası için Yükselende olmalıdır.

 

Şimdi bir hesap yapalım. Vrishabha  (Boğa) Lagna (Yükselen)  7 Nisan tarihinde Hindistan’da (Bangalore) 8.30 civarında başlar. (Anuradha Nakshatra). Bu değeri daha doğuda 12.30 zaman farkı olan bir yer  için hesaplarsak 6 Nisan saat 20.00 bulunur. Bu durumda yeni yer için Nakshatra Jyestha olur. Hindistanda’ki astrolog için bu zaman olumludur. (Anuradha nakshatra ve Vrtishabha lagna kombinasyonu). Anuradha nakshatra sabah 6.58’de değişir. Bu durumda yeni yer için başka  (farklı) Lagna’ya ihtiyacımız olacaktır.

 

Muhurtham Hindistan muhurtha’sından başka bir yere aktarılamaz Bu yer için muhurtha hesaplanmalıdır. Transfer etmek yanlış bir işlemdir. Bu konuda daima yaşadığınız yere ait Panchangam kullanmalısınız. 2010 Yılı İstanbul için hazırlanan Panchamgam sayfasına aşağıdaki sayfadan ulaşabilirsiniz.

http://www.mypanchang.com/2010/Istanbul-Turkey/0/april.html

 

Örnek olarak Haziran 2010 tarihine ait Panchangam "İstanbul" sayfasından bir kesit veriyoruz.

 

Sayfada yer alan bilgiler Hindu takvimine göre İstanbul için hazırlanmıştır. İlk satırda Güneş doğuşu (05.39) yer alır. Değerler normal zaman göre verilmiştir ve Yaz saati uygulaması ayrıca hesaplanacaktır. Buradaki Güneş doğuş ve batış değerleri Vedic astroloji amaçları için kullanılır. Gazetelerde verilen Güneş değerleri astroloji'de kullanılmaz.

 

Tabloda ay ismi ve Paksha yazılıdır.  Bu da ikiye ayrılır : Krishna paksha (parlak Ay) veya Shukla paksha (soluk Ay). Hint takviminde iki paksha bulunur. Ay’ın Güneş ile pozisyonlarına göre belirlenir. Hindistan’da bölgelere göre takvimde Ay başlangıcı değişebilir. Ay purnima yani dolunay ile bitebilir. Bir yıl içinde 12 Ay yer alır. Bazen verilen ay için güneş burcu değişmez ve yıl içinde 13 ay bulunur. Hint takvimi Ay safhalarına göre hazırlanır ve 27-29 güneş gününden oluşur.  Ay yılı ile güneş yılı arasında 11 günlük bir fark ortaya çıkar.Hint takvimine her iki buçuk yılda eklenen 1 ay ile takvim uyumu sağlanır.

 

Tabloda bundan sonra yer alan bilgi Tithi (Hint günü) olacaktır. Tithi’nın adı (T) harfinden sonra yer alır. Tithi’nin karşısındaki zaman ibaresi biteceği zamanı gösterir. Eğer tithi gece yarısından sonra bitiyorsa  burada yazılan miktar 24 saatten büyük olabilir. Kalan gerçek zamanı bulmak için bu sayıdan 24 çıkartılmalıdır. Yeni bir araba satın almak için olumlu Tithi :  7-11-15 olumludur. Amavasya’dan sakınılmalıdır.

 

Tablodaki sonraki satır Nakshatra ismidir. Nakshatra adının başında “N” harfi bulunur. Tabloda Nakshatra satırında “Bharani” görülüyor. Yanındaki sayılar zaman olarak nakshatra bitimine kalan süredir.  Nakshatra aynı zamanda “Takımyıldız” olarak bilinir. Lütfen, Salı günü Ashwini nakshatra’dan, cumartesi günü Rohini nakshatra’dan ve Perşembe günü Pushyami nakshatra’dan evlilik, yolculuk girişim için sakınmak gerekir.

Bir Nakshatra gökyüzünün 27 veya 28 parçasından bir tanesidir. Belirleyici bir yıldız ile anılır. Ay bu takımyıldız içinden geçer ve Vedic astroloji için anlamlar verir. Zodyak’ta 30 derece olan Burç kuşaklarına benzeyen Nakshatra kuşakları 13.20 derece genişliğindedir. Ay’ın dönüşü 27.3 gün olduğundan her Nakshatra içinde yaklaşık 1 gün kalır.

Evlilik için olumlu Nakshatra’lar : Rohini, Mrigashira, Magha (1.ondalığından sakının), U.Phalguni, Hasta, Swati, Anuradha, Mula, UShadha, U.Bharapada, Revati (Son çeyreğinden sakının).

Yeni bir araba satın almak için olumlu Nakshatra’lar : Ashwini, Rohini, Punarvasu, Magha, U.Phalguni, Hasta, Chitra, Swati, Anuradha, U.Shadha, Shravana, U.Bhadra, Revati

 Yeni bir işe başlamak için olumlu Nakshatra’lar : Günler Pazar, Çarşamba, Perşembe ve Cuma. Nakshatra ; Rohini, U.Phalguni,U.Shadha, Dhanistha, Shatabisha, U.Bhadrapada, Revati.

 

Tara Balam : Muhurtha yani bir girişim konusunda iyi zaman için hangi günün olumlu (uygun) olduğunu bulmak için  “Tarabalam” gereklidir.  Muhurtha için çeşitli güçler araştırılır. Örneğin Tarabalam, Chakrabalam gibi.  Tarabalam ;  Janma yani Doğum Yıldızına güç veren yıldızlar tarafından oluşturulan kuvvetin tanımıdır. Ay’ın bulunduğu Nakshatra için yönetici gezegen “Doğum Yıldızı” (Birth Star) olarak bilinir. Her hangi bir Muhurtha hazırlamak için Nakshatra pozisyonu uygun olmalıdır. Transit sırasında Ay çeşitli Nakshatra’lardan geçecek ve olumlu/olumsuz pozisyonlarda olacaktır.

 

Tabloda  sonraki bilgi YOGA olacaktır.  Bu satırın başında “Y” harfi bulunur. Yoga isminden sonraki sayı ne zaman biteceğini göstermektedir. Tithi zamanlamasında kullanılan prensip burada da aynen geçerlidir. Bundan sonraki bilgi “Karana” olur. Karana bilgisi “K” harfi ile belirtilir. Her Tithi için iki Karana vardır.  Karana yarım Tithi demektir. Karana karşısındaki sayı Karana bitiş zamanıdır. Tithi için uygulanan zaman prensibi Karana için aynıdır. 

 

Tabloda bundan sonraki bilgi hattı Güneş eğer burç veya Rasi değiştirecek ise bunun belirtilmesidir.  Bu durum aynı zamanda Samkanti olarak bilinir. Örneğin Makara samkanti Güneş’in makara  (Oğlak) Rashi’ye girdiği zamandır.

 

Muhurta için açıklama :  Her hangi iyi bir iş veya girişim, veya proje için Yeni Ay ve samkranti zamanından altı saat öncesi ve sonrası olumsuz sayılır. Bununla birlikte samkanti zamanı  yardım (bağış) için olumludur fakat evlilik ve gelinin yeni evine gelme zamanı için olumlu sayılmaz.

 

Bundan sonraki bilgi hattı MN olur. Bunun anlamı Ay burcunun değişmesidir. Eğer Ay aynı Rasi içinde bütün gün kalacak ise Rasi adının ardından (full) ifadesi görülür. (MN:Mithuna 20:38) (Mithuna = İkizler)

 

Tabloda yer alan “RK” nın anlamı Rahu Kalam olup Rahu’nun yükselim (doğuş) zamanı Güney’de olumsuz zaman olarak bilinir.  Zaman çizelgesi Rahu Kalam sürecini gösterir. (RK:09:03-10:06) Muhurta için bu zamana dikkat etmeniz gerekir.  Tabloda yer alan “YM” anlamı Yamagandam kalam’dır. Yamaganda Guru’nun oğludur ve aynı zamanda olumsuz kabul edilir. Bunun zaman periyodu tabloda gösterir : (YM:11.09-12.12) Muhurta için bu zamana dikkat etmelisiniz.  Tabloda yer alan “ GK” nın anlamı Gulika Kalam olur. Bu hesabi gezegenlerden bir tanesi olduğundan doğuş (yükselim) zamanı ayrıca olumsuzdur. Zaman çizelgesi Gulika Kalam’ı gösterir. (GK:09.03-10.06) Muhurta için keza bu sürece dikkat edilmelidir. Rahu Kalam, Yama Kalam ve Gulika talihsiz zamanı gösterdiği için sakınılacak periyotlardır. Tabloda yer alan “AJ” nin anlamı Abhjit Muhurtha demektir. (AJ: 12.30-13.18).Bu bir Sri Hari Vishnu zamanıdır. Şayet bir Muhurtha yoksa  bu süreci kullanabilirsiniz ama Rahu kalam veya durmuhurtham veya variyam ile örtüşmemelidir. Çarşamba günü AJ zararlıdır. Diğer günler için Rahu kalam’da yapıldığı gibi kontrol edilmelidir. Tabloda yer alan “DM” nin anlamı Durmuhurtha demektir . (DM:10.34-11.22 ; 15.22-16.10) Birinci Durmuhurtham 10.34’de başlayıp 11.22’ye kadar sürecektir. Sonraki 15.22’de başlayacak ve 16.10’a kadar sürecektir. Olumlu ve iyi bir şeyi kutlamak için yapılacak merasimlerde bu zamanı seçmemek faydalıdır.

 

Tabloda yer alan “V” nin anlamı Varjyam veya Vishagatika demektir . (V:30.00-31.37) Bu ifade Varjyam’ın takip eden gün saat 06.00’da başlayacağını ve sonraki gün 7.37’ye kadar süreceğini gösterir. Birden fazla Varjyam satırı olabilir. Bu olumsuz bir zaman ifadesidir. Tüm Muhartham’lar için bu süreçten sakınmalısınız. Tabloda yer alan “AK” nin anlamı Amritkala demektir. (AK:15.13-16.53) Zaman çizelgesinde anlamı Amrika kala’nın 03.13’de başlayacağını ve 16.53’e kadar süreceğini gösterir. Bu olumlu (iyi) zamandır. Birden fazla Amrit kala satırı bulunabilir. Çeşitli merasimler için iyi bir zamandır.

 

Olumlu   Zamanın    Hesaplanması

 

* Ay günü (Lunar day) sayısı (Ay’ın 1. den itibaren). Krishna paksha için Tithi’ye 15 eklenir. Örneğin, Krishna pasksha prathama 16 olsun ve amavaysa 30. Panchangam’da Ttithi bulunabilir. “T” harfi ile belirtilmiştir. Tithi’den sonraki zaman bunun bitiş zamanıdır.

 

* Haftanın günleri ; Pazar 1, Pazartesi 2, Salı 3 ve böyle gider. Panchagam’da günler bulunabilir. Kolonun üstündedir. Muhurtha gece yarısında gün değiştirmeyin. Hint günü gün doğuşundan sonraki gün doğuşuna kadar sürer.

 

* Takımyıldızlar Aswini 1. Bharani 2 olarak devam eder. Bunu Panchangam’da “N” harfi ile bulunabilir. Nakshatra’dan sonraki zaman Nakshatra bitiş zamanıdır.

 

* Yükselen (Lagna) Koç 1 olarak başlar. Boğa 2 olur. Yaşadığınız kent için Yükselen (Lagna) tablodan bulunabilir.

 

Şimdi bu sayıları birbirine ekleyelim ve 9 sayısı ile bölelim. Şayet kalan sayı 1,2,4,6 veya 8 ise aşağıda açıklanan kötü sonuçlar ortaya çıkabilir :

 

(a) 1 (Mrityu panchakam) = Tehlikeyi gösterir.

(b) 2 (Agni) = Ateş veya yangın nedeniyle tehlikeleri gösterir.

(c) 4 (Raja) = Kötü ve zararlı sonuçları gösterir.

(d) 6 (Chora)  =  Şeytani sonuçları gösterir.

(e) 8 (Roga)   = Hastalıkları gösterir.

 

Kalan sayı 3, 5, 7 veya 0 ise sonuç olumludur.

 

              Örnek : Tithi’nin Krishna Paksha Dwitiya (15+2 = 17) olduğunu farzedelim. Gün Cumartesi = 7 ; Mola Nakshatra =  19 ; Kumbha (Kova)  Yükselen (Lagna) = 11

 

Şimdi bu sayıları toplayalım = 17 + 7 + 19 + 11  = 54

 

Bu değeri 9 sayısına bölersek  “6” sayısını buluruz. Kalan sayı “0” olduğundan  sonuç olumludur.

 

Olumlu zamanın hesaplanması Vedic astroloji sisteminin hayati bir konusudur. Vedic web sitelerinde bu konu ile ilgili yüzlerce başvuru ve kaynak noktası vardır.

 

http://astrobix.com/daily/chogadia/

 

Yukarıdaki satır tıklanarak açılacak sayfada istenen tarih ve kent adı (İstanbul) yazılırsa gün içindeki olumlu zaman tablosu (Chogadia) ekrana gelir. Chogadia Hint astrolojisinde o kadar önemlidir ki, talihli olmayan  (inauspicious Chogadia) zaman içinde bir yolculuğa, iş girişimine veya projeye başlanmaz. Böyle bir zamanda evlilik merasimi yapılmaz veya gelin yeni evinin kapısından içeri girmez.

 

 

Yukarıda günlük "Chogadia" tablosundan bir bölüm görülüyor. 5 Nisan 2010 İstanbul için çıkartılan tabloda 07.30 için bir yolculuk planlanmış ise bunun 07.24'den daha önce başlaması gerekiyor. Çünkü olumsuz zaman (Inauspicious Chogadia) 07:24:10 saatinde başlamakta ve 09:09:30'a kadar sürmektedir.